Færderseilasen
75 år (1947 - 2022)

Færderseilasen 75 år (1947 - 2023)

1963 Plastbåtene kommer

1963 – Sommerseilas

Lett vind og vakkert vær preget årets Færderseilas, som ble startet 15. juni og avsluttet søndag ettermiddag med en frisk lens i sønnavind mot mållinjen ved Vassholmen.

Seilskøytene var med for første gang og en oppslutning på hele 12 skøyter viste at dette var dt populært tiltak. Skøytene startet i Værlebukten utenfor Moss i Moss Seilforenings regi for at disse relativt tungtseilende fartøyer ikke skulle bruke altfor lang tid på turen rundt Tristein og tilbake til Oslo.

19 av deltakerne var havseilere som seilte etter Royal Ocean Racing Clubs måleregel. Hurtigste båt fra Dronningen til Færder og tilbake brukte vel 24 timer i en seilas som for det meste gikk i meget lett vind og som ofte var sjansepreget.

Plastbåtene kommer.

1963 var det første året en plastbåt vant i Færderseilasen. Det markerte overgangen til en ny tidsalder for båtproduksjon. Dessverre klarte ikke norske seilbåtbyggere å henge med i denne utviklingen, men for seilsporten, og for Færderseilasen i sin særdeleshet betød dette stadig større antall deltakere. Etter hvert tok plastbåtene helt over og de klassiske trebåtene måtte nøye seg med en klasse som stadig svant hen.

Vinner av hoved troféet for R.O.R.C. målte båter i de tre åpne klasser ble det således Hans H. Riddervolds 30 foter «Stella Maris», en ny båt konstruert av hollenderen van der Stadt og bygget i glassfiberarmert plast. Ved siden av å vinne Tristein-pokalen med best korrigert tid av samtlige vant «Stella Maris» klasse III åpen med tiden 16.35.59. 2. premie i denne klassen ble vunnet av «Finfin» Finn Aanesen sen. med korrigert tid 17.05.16. Tredje premie gikk til «Erna II», Per Lorange, 17.05.40.

Vinner av klassen for R.O.R.C. målte turbåter med begrensede forseil ble «Line», Knut Larsen som dermed fikk en aksje i Færder-pokalen. Korrigert tid ble 16.43.38. Første båt hjem fra Færder ble «Nora VI», Sven F. Meyer, en stor båt som dessverre ikke hadde konkurranse i sin klasse I åpen denne gang. 

Roald Holmens nye «Sitra», tegnet av Jan Herman Linge vant klasse II åpen med tiden 17.25.23 foran «Niba» Per Juell, 17.27.39. «Anne Berit», Josef Bjaanes´ Skaw 26 var best av båtene i klasse IV som seilte rundt Hollænderbåen. Den fikk tiden 15.33.41. Hit seilte også 30 kvm. spissgattere, mens Folkebåtene, 19.5 kvm og Knarrer seilte til Mefjordbåen.

«Sitra»

Premielisten

Første båt i mål av dem som rundet Tristeingrunnen:

«Nora VI», Sven F. Meyer.

Klasse II åpen div.:

 1. «Sitra» Roald Holmen. 2. «Niba. III», Per Juell.

Klasse III åpne div.:

 1. «Stella Maris VI», Hans H. Riddervold.
 2. «Finfin II», Finn Aanesen.

Klasse III Turbåter.:

 1. «Line», Knut Larsen.

Klasse IV.:

 1. «Anne Berit», Josef Bjaanæs.

30 kvm. spissgatter.:

 1. «Balandro» Tom Krog

19.5 kvm.:

    1. «Kløveren» Brødr. Siger

    2. «Blåmann» Brødr. Tvedt

Nordiske Folkebåter.:

 1. «Lydia» Øyvind Juel Hansen

Knarr.:

 1. «Vigra» Finn Karlsen
 2. «Lillian» Leif von Schack

Skøyter gruppe I.:

 1. «Losen», Harald Barfod
 2. «Cara», Einar Salvesen
 3. «Skøugø», Skougum Sjøspeidergruppe

Skøyter gruppe II.:

 1. «Bolette», Jørgen Lorentzen
 2. «Yogi», Carl Fredrik Figenbaum

Tristeinpokalen til beste korrigerte tid uansett klasse:

«Stella Maris VI», Hans H. Riddervold.

Færderpokalen:

«Line», Knut Larsen

KNS´ vandrepremie og Hollænderpokalen:

«Anne Berit», Josef Bjaanæs

KNS´ vandrepremie:

«Vigra» Finn Karlsen

Måkapokalen:

«Kløveren», Brødr. Siger.

Flere innlegg

2023

Lenke til Manage2Sail Resultatliste

2022 Endelig tilbake til normalen

Etter to spesielle år med reduserte Færderseilaser kunne vi endelig ha en normal Færderseilas igjen. Det betød start innerst i Oslofjorden og målgang i Tønsberg,

2022

Lenke til Manage2Sail: Resultatliste