Færderseilasen
75 år (1947 - 2022)

Færderseilasen 75 år (1947 - 2023)

1960-1962 Hurtigste seilas til da i historien

1960, Hurtig Færderseilas

1960 utgaven av Færderseilasen ble den til da hurtigste i seilasens historie. De hurtigste båtene holdt en snittfart på godt over 6 knop på de 110 nautiske milene tur/retur Tristein. Det var vestavind praktisk talt hele veien, med stikk i skjøtet for det meste. Utpå kvelden lørdag var det helt opp i liten kuling styrke, før det løyet noe utover natten. På morgensiden var det bare små pust igjen, men da var de fleste i mål ved Vassholmen.

Med andre ord, en fest av en seilas. Bare synd at deltakelsen ikke var bedre. 42 båter i alt, fem mindre enn i 1959. R.O.R.C. klassene stilte i et antall på 15, en mindre enn i 1959 og tre færre enn i 1958. Altfor mange båter som hadde målebrev i orden ble liggende i bøya ved Dronningen. De gikk glipp av en herlig seilas.

De mellomstore med løp til Hollenderbåen var som vanlig fordelt på 6 metere, 30 kvm. krysser og spissgatter samt 52 kvm. krysser. Best var oppslutningen i 30 kvm. krysser med fem båter på startlinjen. Den minste gruppen, med løp til Mefjordbåen sør øst for Bastø, besto av seks Knarrer, fem 19.5 kvm. spissgattere og fire B-draker.

I R.O.R.C. klassene var det mange spennende oppgjør, og det var særlig grunn til å fremheve Hankø-krysseren, Jan Herman Linges nye konstruksjon, der «Finfin II», Finn Aanesen jr. kom seierende ut av konkurransen foran «Erna II» og «Nap VI». «Finfin» var forbløffende rask, særlig på slør. Den vant totalseieren for alle R.O.R.C. klassifiserte båter og sikret seg dermed et napp i Tristein-pokalen.

«Tanke», Ivar Mauritz-Nansens gamle spissgatter erobret første aksje i den nye Færderpokalen med best korrigert tid av samtlige i turbåtdivisjonen. Den slo ikke bare sine konkurrenter i klasse III, men også turbåtene i klasse I og II.

I klasse I åpen divisjon gikk seieren som så ofte før til «Solgang», Rolf Ugelstad, mens Caspar Brochmanns nye «Caroline» tok seg av klasse II med knepen seier over «Erling Kloumanns «Caramba».

Premielisten:

Løp til Mefjordbåen:

B-draker. 1. «Cosy» Lars Grande. 2. «Liba», Knut Jacob Dahl.

19.5 kvm. 1. «Kløveren», Einar Sier, 2. «Bassik», Erik Eliassen,

Knarrer, 1. «Lillian II», Leif von Schack. 2. «Vigra», Finn Karlsen.

Løp til Hollænderbåen:

52 kvm krysser, 1. «Felice» Bjarne Lien

30 kvm spissgatter, 1. «Mylady II», Chr. von Trepka,

30 kvm krysser, 1. «Matelo», Trygve Endresen, 2. «Kasper» C. S. Messel.

6 m R, 1. «Power», Finn Holt

Løp til Tristeingrunnen:

R.O.R.C. kl. 1 Åpen, 1. «Solgang IV», Rolf Ugelstad.

R.O.R.C. Tur, 1. 1. «Bojar» Ragnv. Jacobsen.

R.O.R.C. kl 2 Åpen, 1. «Caroline» Caspar Brochmann.

R.O.R.C. kl 3 Åpen, 1. «Finfin II», Finn Aanesen jr.

R.O.R.C. Tur 3, 1. «Tanke» Ivar Mauritz-Hansen, 2. «El Torero», Erik Michelsen.

KNS´ vandrepokaler som settes opp i klassene med størst deltakelse, ble vunnet av «Lillian II» og «Matelo».

1962

Caspar Brochmanns «Caroline» var i mange år en kjent og kjær båt i Færderseilasen og i norsk havseilermiljø. Caspar var også en sterk formidler av seilingens gleder ved å gi ut flere bøker, sine artikler i Seilas og mange reportasjer fra Færderseilasen.

Caroline

I alt 36 båter stilte til start i Færderseilasen 16 juni 1962. Det var tre mer enn året før. Nytt av året var den nyoppretede4 R.O.R.C klasse fire for båter med mindre enn 24 fots vannlinje og Havseilerklubben hadde satt opp vandrepokal for klassen. Her deltok blant annet to nybygde Skaw 26, en Folkebåtlignende Ohlsson design, og klassen fikk løp til Hollenderbåen. 

En nykommer i R.O.R.C. klasse 1 var Per Hegards 10.5 m Cruiser/Racer seilt av Fridhjof Foss. «Torild» var tegnet av og bygget hos Bjarne Aas på Isegran og var hans bidrag til den nye C/R reglen som dessverre ikke slo an som man hadde håpet.

Bedre enn noensinne var deltakelsen i klasse III åpen med seks båter. Blant klassebåtene var deltakelsen størst i Knarrklassen, som vanlig.

Da starten gikk kl. 12 var det godt og varmt med en lett sønnabris som økte på etter hvert. Da flåten lå mellom S. Langåra og Drøbak blåste det liten kuling, og seks båter så seg nødt til å gi seg av ulike årsaker. 

Det utspant seg mange tette dueller, men siden R.O.R.C. klassene var delt i to starter lå disse mer spredt enn vanlig. I teten sloss «Nora VI» og «Bojar» samt «Erna II» med konstruktøren Henrik Robert til rors. 

Etter regnbyger ved 17-tiden løyet vinden til laber bris og deltakerne kunne ta ut rev i seilene. De som hadde valgt å seile vest i fjorden fikk uttelling for dette da vinden dreide mot vest utpå kvelden. De kunne nyte et stikk i skjøtene til Fulehuk.

«Nora VI» og «Bojar» rundet Tristein 0100 natt til søndag, fulgt av «Torild», «Caroline», «Sitra» og «Erna». Vinden var nå fra vest som utpå morgenen dreide til NV. Dermed fikk de fleste kryss hjemover også, selv om enkelte, som «Sitra» og «Erna» som hadde holdt lengst vest i fjorden seilte i ett strakk for babords halser fra Gullholmen til Drøbak. 

Først ved 12-tiden søndag kom sønnavinden, men da var ikke langt igjen til mål ved Vassholmen. «Nora VI» var først i mål av dem som hadde seilt til Færder, etter 24 timer, 40 minutter og 45 sekunders seilas. «Bojar» fulgte ett minutt etter.

Premielisten:

Første båt hjem, ekstrapremie til «Nora VI», Sven F. Meyer.

Klasse 1 turbåter: «Bojar» Ragnvald Jacobsen

Klasse II åpen: «Sitra» Roald Holmen

Klasse III åpen: 1. pr. «Erna II» Trygve Ugelstad. 2. pr «Finfin II», Finn Aanesen.

Klasse III turbåter: «Tanke» Ivar Mauritz-Hansen.

Klasse IV turbåter: «Anne Berit» Josef Bjaanæs.

Pokaler i R.O.R.C. klassene:

For beste korrigert tid klasse I-III åpen divisjon:

Tristeinpokalen, sjenket av Marie og Kjell Røed i 1948, ble vunnet for tredje gang og dermed til odel og eie av «Erna II», Trygve Ugelstad.

For beste korrigert tid i klasse I-III turbåtdivisjonen:

Færderpokalen II til «Tanke», Ivar Mauritz-Hansen.

For beste korrigert tid i klasse IV turbåtdivisjonen:

Hollenderpokalen til «Anne Berit», Josef Bjaanes.

Klassebåter til Hollenderbåen:

30 kvm krysser: «Jo» Andreassen og Amble.

30 kvm spissgatter: «Mylady» Chr. von Trepka.

52 kvm krysser: «Bimbo» Olaf J. Jacobsen.

Klassebåter til Mefjordbåen:

Knarrer: «Vigra», Finn Karlsen

19.5 kvm. spissgatter: «Optimisten», Knut Anderson.

Pokaler: 

KNS Vandrepokal: «Mylady»

KNS Vandrepokal: «Vigra»

Måkapokalen: «Optimisten».

Flere innlegg

2023

Lenke til Manage2Sail Resultatliste

2022 Endelig tilbake til normalen

Etter to spesielle år med reduserte Færderseilaser kunne vi endelig ha en normal Færderseilas igjen. Det betød start innerst i Oslofjorden og målgang i Tønsberg,

2022

Lenke til Manage2Sail: Resultatliste