Færderseilasen
75 år (1947 - 2022)

Færderseilasen 75 år (1947 - 2024)

2023 Tålmodighets-prøve i strålende sommervær

Færderseilasen var preget av fantastisk sommervær og god stemning, på tross av svak vind og det som skulle bli en lang tålmodighetsprøve inn til målgang. Mange så seg etter hvert nødt til å bryte løpet da det rett og slett ikke gikk framover.

Generalsekretær Anders Kristensen i KNS oppsummerer Færderseilasen 2023 på følgende måte:

– Den var lang, men det var veldig god stemning. Jeg tror folk koste seg veldig.

At rundt 100 båter av nærmere 400 startende etter hvert valgte å bryte løpet, anser generalsekretæren som et ganske lavt tall.

– Det var egentlig veldig få som brøt. På tross av en veldig lang fredag og lørdag var innstillingen å gjennomføre. Med tanke på forholdene var ikke dette tallet høyt. Sammenligner vi med i fjor var det over halvparten som brøt den gangen, sier Kristensen, som samtidig undrer seg over det faktum at både før og etter Færderseilasen var det kanonforhold, med varme, sol og nok vind.

– Det er jo et tankekors at det var drømme-seilforhold både torsdag og søndag, mens fredag og lørdag var det svak vind. Men det var uansett hyggelig og god stemning, sier Kristensen.

– Den beste reklamen Færderseilasen kan få

Mikkel Thommessen, journalist i Seilmagasinet, og en av landets fremste eksperter på Færderseilasen, sier dette om årets seilas:
– Det har vært en utrolig fin og behagelig seilas, med fantastisk vær. Så har det vært sånn passe vanskelig. Ingen har kommet gratis til seieren her. Man måtte gjøre noen smarte ting. Det var for eksempel ikke noen enkle forhold inne i fjorden, for vinden stod litt her og litt der.

– Det var motstrøms i Drøbaksundet i tillegg?

– Ja, det var det. Jeg snakket med en av seilerne som hadde gått på vestsiden av Håøya, og hadde tjent veldig på det. Det var både vind og strøm sa han, som gjorde at de kom forbi masse båter. Ute ved sjeteen i Drøbaksundet hadde de tatt igjen mange.

– Hva er forskjellen taktisk på årets seilas og fjorårets røffe seilas?

– En sånn seilas som dette er den beste reklamen Færderseilasen kan få. Det har vært en veldig behagelig seilas. I fjor var det overlevelsesforhold, der det viktigste var å passe på at utstyret ikke ble ødelagt. I år kunne man finseile og seile der man trodde det var riktig å gå, fremfor å redde utstyret. Det har stor betydning, sier Thommessen.

– Det man ser i en slik seilas som dette er at de små båtene hevder seg ofte bra, vi har mange 30-fotere som har gjort det bra, både i shorthanded og i klasser med fullt mannskap. Men også mange store båter har seilt bra, så fordelingen mellom små og store båter er jevn på resultatlistene, fortsetter seiljournalisten.

Flere innlegg

2023

Lenke til Manage2Sail Resultatliste

2022 Endelig tilbake til normalen

Etter to spesielle år med reduserte Færderseilaser kunne vi endelig ha en normal Færderseilas igjen. Det betød start innerst i Oslofjorden og målgang i Tønsberg,

2022

Lenke til Manage2Sail: Resultatliste